Pasningsvejledning

Tillykke med dit nye marsvin fra von Wulff’s opdræt

Jeg vil på disse sider gennemgå lidt om pasning og pleje, samt skrive kort om dit marsvins opvækst. Jeg hedder Christina Wulff og opdrætter dejlige kæledyrs marsvin. Mine marsvineunger har alverdens flotte farver og hvis du en dag får lyst til at udstille dit marsvin skal du være medlem af Dansk Marsvine Klub (DMK) og tilmelde dit marsvin i en kæledyrsklasse.

Første dag i hjemmet : Når du er kommet hjem med dit nye marsvin, sætter du det ned i sit nye bur. Giv den gerne masser af hø og mad. Marsvin unger her fra mit opdræt er vant til at være i hænder, så du/I kan godt tage marsvinet op i kortere perioder første dag, men selvfølgelig skal den også have lov til at vende sig til sine nye omgivelser med fremmede lugte, lyde og nye mennesker. Næste dag begynder du at tage marsvinet mere op og det gør du så hver dag, så ofte som muligt, så bliver det hurtigt tamt. Du kan i starten sidde med et håndklæde under marsvinet indtil du har lært dens tegn på at gerne ville tilbage i buret og f.eks. tisse. Du kan også vænne marsvinet til at tage godbidder fra hånden, når den er i buret, så den forbinder dine hænder med noget godt. En populær godbid er agurk og persille som de fleste marsvin elsker.

Fodring : Det vigtigst ved fodring af marsvin er at det er noget som indeholder c-vitamin, da marsvinet ligesom mennesket ikke selv kan danne det. Man kan få tørfoder til marsvin som indeholder c-vitamin. Marsvinepiller med c-vitamin er gode, da marsvinet ikke kan sortere noget fra, og får tilført lidt ekstra c-vitamin. Marsvinet bør have fri adgang til kraftfodret. Udover tørfoder skal marsvinet også have grøntfoder og gerne med meget c-vitamin i….

Grøntfoder med særlig meget c-vitamin : Persille, rød peberfrugt, andre peberfrugter, alle slags kål f.eks. hvidkål, spidskål, grønkål og rosenkål. Derudover kan man fodre med gulerødder (godt for tænderne), æble,tomat, broccoli, majskolber, agurk og salat (de sidste to kun som godbidder, da de ikke har stor næringsværdi) m.m.  Alt købe-grønt skal skylles godt, da det kan indeholde rester fra sprøjtegifte. NB: For vådt og for koldt grønt kan give diarré, så tør det skyllede grønt godt!

Hø: Marsvinet skal altid have adgang til godt hø som holde fordøjelsen i orden og frisk vand hver dag.

Om sommeren kan man gå ud og plukke græs, siv, mælkebøtter, skvalderkål, vejbred osv. som alle også indeholder høje mængder af c-vitamin, men HUSK ! gradvis tilvænning, da marsvinet ellers risikere at få dårlig mave. Når du plukker grønt, skal du huske at det ikke må være i nærheden af stærk trafikerede områder, da det så er for forurenet. Hvis der er mulighed for det vil marsvinet elske en løbegård i haven med mulighed for læ og skygge for solen. Grene af frugttræer, pil eller birk er også godt for marsvinet til at slide tænderne på. NB: Hyld er giftigt!

Rengøring : Buret rengøres mindst en gang om ugen, strøelsen (spåner) og gammel hø fjernes og drikkeflasken renses med en flaskerenser eller hæld en slat groft salt med lidt vand i flasken, dæk hullet med tommefingeren og ryst godt, og skyl derefter flasken grundigt. Madskåle bør rengøres jævnligt.

Socialt liv : Marsvin er et meget socialt dyr og jeg anbefaler at alle marsvin har en burkammerat. Marsvin kommunikerer vha. lyde: høje "uit, uit" er fodringstid-lyden og lyder gerne i forbindelse med åbning af køleskabslågen *S* eller hvis de føler sig alene og forladt. Hyggelig "mutten” er en form for kontaktlyd og sker tit når man sidder og kæler med dem og er tegn på at de har det godt. En kort brummen er tegn på at der er noget de ikke kan lide og føler sig utrygge.

Motion : Marsvin har godt af motion og meget plads, så jo større bur jo bedre. Du kan også lade marsvinet løbe frit i en gang, værelse eller lign. men gerne under opsyn så den ikke bliver klemt eller bider i ledninger.

Marsvinets klør : Marsvinets klør vokser og de skal klippes med jævne mellemrum. Det kan gøres med en tre-i-en eller en kloklipper. Klip kun spidsen, da man kan komme til at klippe nerverne over hvis man klipper for langt inde. På lyse kløer er det let at se hvor nerverne løber, de ser nemlig røde ud. Hvis du er usikker på hvordan, kan du få det gjort hos dyrlægen og hos enkelte dyrehandlere og jeg viser det også gerne.

Sygdom : Tegn på sygdom kan være diarre, udspilet mave, strittende pels, savler om munden, apatisk. Det er meget vigtig at du går til dyrlægen med dit marsvin, hvis det bliver sygt for tiden er knap og man kan ikke lige se tiden an.

Marsvineungernes opvækst : Ungerne går hos deres moder til de er min. 4 uger og vejer 300 gram. Hunnerne får lov til at gå hos deres mor, mens hanungerne bliver samlet i en lille flok når de vejer over 300 gram for der kan de blive kønsmodne.

Spørgsmål : Hvis du skulle have nogen spørgsmål til pasning og pleje af marsvin er du altid velkommen til at ringe eller maile, men hvis dit marsvin er sygt skal det til dyrlægen med det samme.


E-mail: Christina.Deleuran.Wulff@skolekom.dk

Venlig hilsen Christina Wulff

Dansk Marsvineklub

Jeg kan kun anbefale DMK, som er for alle der kan lide marsvin.

Der udkommer et medlemsblad, Agurke Tidende, 10 gange om året. Bladet indeholder artikler om marsvin, junior-, kæledyrssider, en brevkasse hvor en dyrlæge svare på spørgsmål indsendt af læserne, udstillingskalender og udstillingsresultater.

Der bliver holdt udstillinger rundt om i hele landet, hvor alle marsvin kan udstilles hvis ejeren er medlem af DMK.

Hvis du er interesseret i at blive meldt ind i klubben, kan du sende et brev hertil:

Dansk Marsvineklub

Ounbølvej 9, Sig

6800 Varde

eller en mail på

kasserer@marsvineklub.dk

www.marsvineklub.dk

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE